Dynia jest jednym z najbardziej zdrowych warzyw. Jest bogata w składniki odżywcze. Zawiera takie mikroelementy jak potas, wapń, fosfor, magnez czy żelazo, m.in. witaminy E, A i C. Zawiera także niewielkie ilości selenu, miedzi, manganu czy cynku.
Im bardziej pomarańczowa dynia, tym więcej zawiera karotenów. Zawarty w dyni beta-karoten łagodzi procesy zapalne. W dyni znajdziemy także dużo błonnika.
Maseczki:
Skóra po użyciu maseczki jest wyraźnie odżywiona i nawilżona, bardzo miękka, wręcz aksamitna w dotyku. Twarz staje się bardziej rozświetlona.
Zamiast jogurtu możemy do takiej maseczki dodać np. jajko czy sok z jabłka (przy skórze tłustej), oliwę z oliwek (przy skórze suchej), miód (dla mocniejszego odżywienia skóry).
Pamiętajcie, że dynia może powodować uczulenie, dlatego warto wykonać próbę uczuleniową przed nałożeniem jej na całą skórę twarzy.
Pestki:
Pestki dyni to znakomite źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są bogate w wiele cennych witamin (E, B1, B2, B6, A, C, D). Dzięki dużej zawartości kukurbityny, mają działanie przeciwwirusowe i przeciwpasożytnicze. Warto je dołączyć do swojej codziennej diety.
Możemy je także z powodzeniem wykorzystać do sporządzenia maseczki czy peelingu.
Zupa krem:
Więcej ciekawych maseczek ze skarbów jesieni znajdziecie tutaj.
A Wy co na ogół czarujecie z dyni? P.S. Dynia zaprezentowana w dzisiejszym wpisie jest wyhodowane przeze mnie od ziarenka :D
Komentarze
Prześlij komentarz