Ksylitol potocznie zwany cukrem brzozowym coraz częściej gości na naszych stołach. Warto poznać jego właściwości - zalety i wady!
Zalety:
- ma o 40% mniej kalorii niż cukier stołowy, pomocny przy chęci utraty zbędnych kilogramów
- posiada o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy
- ma niski indeks glikemiczny, IG: 7
- jest równie słodki jak "zwykły" cukier
- działa bakteriobójczo,
- poprawia odporność organizmu
- przeciwdziała próchnicy i innym chorobom jamy ustnej
- ponieważ do wchłaniania ksylitolu komórki nie wykorzystują insuliny, zatem nadaje się dla
- cukrzyków
- wspomaga wchłanianie wapnia w organizmie
- powoli podnosi wartość glukozy we krwi
- ogranicza rozwój grzybicy i drożdżaków
- może byś źle tolerowany przez organizm (powodować wzdęcia i biegunki)
- do diety trzeba go wprowadzać sukcesywnie, jednak organizm dość szybko się do niego przyzwyczaja
- zaleca się stosowanie nie więcej niż 2-3 łyżeczek (szczególnie na samym początku)
- ksylitol jest niewskazany dla osób z uszkodzonymi nerkami
- ksylitol jest wyjątkowo niebezpieczny dla psów
Ksylitol jest ciekawą i zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Cukier stołowy źle wpływa na nasz organizm, a dodatkowo łatwo się od niego uzależnić. Jest na trzecim miejscu rankingu uzależniających substancji zaraz po alkoholu i nikotynie. Zdecydowanie warto ograniczyć go w naszej diecie.
Komentarze
Prześlij komentarz