Witajcie! Czasami może nas, aż zdziwić ile drogocennych składników kryje się w malutkich, niepozornych nasionkach. Dziś opiszę Wam kilka z nich. Warto dodać klika z nich do naszej zimowej diety.
NASIONA CHIA - SZAŁWII HISZPAŃSKIEJ
Każdy argument jest dobry, by dodać nasiona Chia do swojej codziennej diety. Te nasionka są bogate w białka, błonnik, przeciwutleniacze i kwasy Omega-3 i Omega-6. Ponadto nasiona szałwii hiszpańskiej są bogate w potas, który odpowiada za regulację ciśnienia tętniczego krwi, oraz inne pierwiastki, które wspomagają pracę serca, czyli magnez, wapń i sód.
NASIONA KONOPI SIEWNEJ
Nasiona konopi (siemię konopne) są nazywane superskładnikiem diety ze względu na idealną proporcję kwasów omega-6 do omega-3 oraz zawartość 10 aminokwasów, co sprawia, że są świetnym źródłem białka. Nasiona konopi siewnej są dobrym źródłem witaminy E, żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu. Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, chroni między innymi kwasy tłuszczowe omega-3 przed utlenianiem.zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych omega-3, witaminę E, substancje balastowe i śluzowe, białko, potas, cynk oraz lignany, czyli fitoestrogeny. Siemię lniane jest środkiem o działaniu osłaniającym przewód pokarmowy. Trzeba je przechowywać w szczelnie zamkniętym i ciemnym słoiku.
PESTKI DYNI
Świetnie smakują prażone na patelni. Pestki dyni w dużej części zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, tzw. kwasy wielokrotnie nienasycone. Stanowią one niezbędne dla organizmu elementy, wykorzystywane do budowy witaminy D, hormonów, a także ścian komórkowych. Oprócz kwasów tłuszczowych, zawierają też mnóstwo witamin i minerałów. Witaminy obecne w pestkach dyni, to: witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina A, witamina C oraz witamina D.Również swobodnie możemy je prażyć i dodać np. do sałatki. Przyznam Wam, że w lecie jestem wręcz uzależniona od skubania świeżego słonecznika, wprost go uwielbiam. Łuskane pestki słonecznika mają liczne wartości odżywcze, spośród których uwagę zwraca zawartość witaminy E - są jednym z bogatszych źródeł tej witaminy. Nasiona słonecznika mają jeszcze inne wyjątkowe właściwości - są skarbnicą fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz chronią przed chorobami serca i rakiem.
Pestki winogron zawierają oligomeryczne proantocyjanidyny, znane jako „super przeciwutleniacze”, które potrafią wykazywać kilkadziesiąt razy silniejsze działanie, niż znane z podobnych właściwości witamina C czy E.
Związki te mają silne właściwości przeciwutleniające i chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Lista jego dobroczynnych składników jest zaskakująco długa: zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Ponadto ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie lub jaja kurze!) a także zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które nie tylko spowalniają procesy starzenia się ale też obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu.
NASIONA SACHA
INCHI
Nasiona Sacha Inchi to prawdziwy skarb natury – niezwykle bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych koniecznych dla ludzkiego życia i zdrowia. Ich ilość jest niespotykana w żadnych innych nasionach roślin oleistych, zawierają ich bowiem aż 93,7% ! Oprócz nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3, Omega 6 i Omega 9 nasiona Sacha Inchi zawierają również dużo pożywnego białka (33%), a także przeciwutleniaczy, jodu oraz witamin A i E szczególnie potrzebnych sportowcom.
Ostropest plamisty to roślina, która chroni wątrobę przed szkodliwym działaniem alkoholu i łagodzi stany zapalne na tle cukrzycowym. Jest stosowana także w leczeniu WZW typu A, B i C czy choroby alkoholowej. Mogą po nią sięgnąć także kobiety zmagające się z endometriozą i przedłużonym miesiączkowaniem. Jeżeli chcecie dowidzieć się więcej na temat ostropestu koniecznie zaglądnijcie TUTAJ. Znajdziecie tam wiele ciekawych informacji - między innymi właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania.
NASIONA CZARNUSZKI
Nasiona wykazują właściwości przeciwwrzodowe, gdyż działają ochronnie na błonę śluzową żołądka i zmniejszają uszkodzenia powstające w przebiegu choroby wrzodowej. Ponadto chronią wątrobę i nerki przed toksycznym działaniem związków chemicznych i leków. W medycynie tradycyjnej stosowane są w różnych schorzeniach alergicznych: astmie alergicznej, egzemach czy AZS. Ponadto mogą być pomocne w przypadku cukrzycy, nadciśnienia, chorobach pasożytniczych, a także przy problemach z laktacją.
NASIONA KOZIERADKI
Kozieradka jest dobrym źródłem selenu, żelaza, krzemu. Kozieradka m.in. łagodzi objawy choroby wrzodowej i obniża poziom cukru we krwi. Nasiona kozieradki wywierają pozytywny wpływ niemalże na cały układ pokarmowy. Łagodzi i zmniejsza również stany zapalne i infekcje.
NASIONA AMARANTUSA
Amarantus pod względem zawartości żelaza nie ma sobie równych. Zawiera go 5-krotnie więcej niż szpinak lub pszenica. Jest niezwykle cennym źródłem białka – lepiej przyswajalnego niż z mleka czy soi, a przy tym nie zawierającego glutenu. Ziarna amarantusa są lekkostrawne, a jednocześnie zawierają duże ilości błonnika pokarmowego. W 100 g amarantusa można znaleźć 248 mg magnezu, 159 mg wapnia i 7,6 mg żelaza..
ZIARENKA MAKU
Mak jest bogaty w komplet witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E, a także witaminę C. Jest również doskonałym źródłem wapnia - budulca kości. W 100 g znajduje się aż 1266 mg wapnia – taka porcja pokrywa 140% dziennego zapotrzebowania organizmu na ten pierwiastek. Mak zawiera także dużo żelaza, miedzi, manganu, magnezu, fosforu i cynku.
Pewnie nawet nie sądziłyście, że taka siła drzemie w tych niepozornych nasionkach!
źródła: http://fitnaobcasach.pl/, http://www.poradnikzdrowie.pl/, portal.abczdrowie.pl, http://ulicaekologiczna.pl/, http://www.zdrowiezperu.pl/, http://bonavita.pl, http://www.tiens24.com/, wikipedia.pl, chinskieprzepisy.pl, www.swiatdietetyki.pl, http://kreatorniazmian.pl/
Komentarze
Prześlij komentarz