środa, 6 sierpnia 2014

Żyj zdrowo - odżywiaj się kolorowo cz 1. - pomidor

Dietetyka i Masaże

POMIDOR - JABŁKO MIŁOŚCI:


Pomidory do Europy dotarły dopiero w XV wieku. Początkowo traktowane były jak rośliny trujące. Podejrzewane były również o wywoływanie miłosnego szału.

Historia pomidorów ma swój początek w Ameryce Środkowej i Południowej. Dziko rosnące pomidory były niewielkie, jednak Majowie po odkryciu, że są jadalne, wyhodowali odmiany o większych owocach. 

Kiedyś nazywano pomidory jabłkami miłości wierząc, że są silnym afrodyzjakiem. Z pewnością dodają energii, są bowiem źródłem beta - karotenu, witamin z grupy B oraz C i E, związków potasu, wapnia, sodu, żelaza, miedzi, fosforu, chloru, magnezu i manganu. Wystarczy wypić codziennie szklankę soku pomidorowego albo zjeść dwa duże pomidory, by dostarczyć organizmowi niezbędną dawkę likopenu, który niszczy wolne rodniki. Okazuje się, że osoby, które mają wysoki poziom likopenu we krwi dwa razy rzadziej zapadają na zawał, nowotwory żołądka i jelit. Ta substancja hamuje także starcze zmiany zwyrodnieniowe w narządzie wzroku i obniża poziom cholesterolu. Pomidory są nieocenione w diecie odchudzającej, dla osób chorych na cukrzycę, cierpiących na schorzenia nerek i serca. Uspokajają, gdyż zawierają też sole bromu.

Popularny sposób podawania pomidora i ogórka jednocześnie w sałatkach, kanapkach czy przystawkach okazuje się być bardzo niekorzystnym połączeniem. Ogórek zawiera enzym rozkładający witaminę C. Jeśli przedostanie się on do pomidorów niszczy również znajdująca się w nich witaminę.

Rośliny z rodziny psiankowatych, do których zaliczamy pomidory, zawierają alkaloid - tomatynę. Substancja zjedzona w dużej ilości staje się toksyczna, co może powodować takie dolegliwości jak: mdłości, wymioty, kolki, biegunki. Najwięcej szkodliwego związku występuję w niedojrzałych, zielonych pomidorach. Prostym sposobem na uniknięcie zatrucia jest zatem sięganie po sztuki w pełni dojrzałe.

Pomidor ma wiele zastosowań. W dzieciństwie była zabawa w „Pomidora”, zasady chyba zna każdy. Mało śmieszni komicy, byli obrzucani pomidorami na scenie. Tego warzywa używamy do sałatek, na kanapki, albo pochłaniamy samego. Pomidor ma wiele właściwości: usuwa obumarłe komórki naskórka, oczyszcza skórę, rozjaśnia, nawilża, wzmacnia naczynia krwionośne, zwęża pory, opóźnia procesy starzenia się skóry…

Jeśli Was to zainteresowało, to przedstawiam kilka ciekawych przepisów maseczek:

Do wykonania maseczki wystarczy nam jeden dojrzały pomidor, z którego wyciskamy sok, a następnie pokrywamy nim całą skórę twarzy na ok. 30 min. Jeśli ktoś woli, może zmiksować miąższ i użyć go do zrobienia maseczki. Po pół godziny przemywamy twarz letnią wodą.

Przygotowujemy 2 pomidory oraz 2 łyżki otrąb pszennych. Na początek myjemy pomidory, kroimy je na ćwiartki i miksujemy na jednolitą masę, po czym dodajemy otręby. Nakładamy na twarz delikatnymi okrężnymi ruchami. Taka maseczka nada naszej skórze świeży wygląd oraz zadziała głęboko oczyszczająco. Dodatkowo, jeśli mamy problem z szorstką skórą na łokciach czy kolanach, również możemy w tych miejscach zastosować ten przepis.

W celu poprawy wyglądu naszej cery, warto jest codziennie rano i wieczorem przecierać twarz plasterkiem pomidora.

Bardzo nietypowym sposobem pobudzenia włosów do wzrostu i dodać należy bardzo skutecznym, chociaż bardzo mało znanym jest stosowanie soku z pomidora – pomidor to owoc (tak to nie pomyłka), który jest bardzo cudowne działanie i to na wiele spraw . Najbardziej znany jest z tego, że zawiera likopen, który ma działanie antynowotworowe.

Wystarczy zastosować bardzo prostą kurację – każdego dnia na pół godziny wcierać w skórę głowy i włosy sok z pomidora, a nawet całego zmiksowanego pomidora, potem wystarczy włosy dokładnie spłukać – jeśli nie są przetłuszczone nie trzeba ich myć.


źródła: http://www.vismaya-maitreya.pl/, naszkraj.ca, http://www.arkadia-polania.pl/, www.fitnow.pl, http://domowa-uroda.pl/, www.eszkola-wielkopolska.pl, http://uroda-kosmetyki-opinie.blogspot.com/, fotoblogia.pl