sobota, 28 lutego 2015

Żyj zdrowo - odżywiaj się kolorowo - granat

 Dzisiaj kilka słów o owocu dość egzotycznym ale obecnie raczej łatwo u nas dostępnym, warto coś więcej się o nim dowiedzieć! Zapraszam!



W naszych czasach sam granat i sok wyciśnięty z tych owoców doczekał się ponad 200 badań naukowych potwierdzających skuteczność działania przeciwko wolnym rodnikom, procesom zapalnym, a także chorobom serca. Największym skarbem granatów są łatwo przyswajalne polifenole należące do przeciwutleniaczy.

Substancje roślinne w granacie, tak zwane fitoestrogeny, działają podobnie do estrogenów i mogą łagodzić dolegliwości klimakteryjne, jak również działać zapobiegawczo przeciwko rakowi piersi. Wiele badań pokazało, że regularne spożycie owoców lub soku z granatów może opóźnić postęp raka prostaty (przeciwdziałają też problemom z erekcją).

Granaty ODMŁADZAJĄ regenerują skórę, poprawiają jej ukrwienie i koloryt. Przyśpieszają też gojenie się zmian trądzikowych, mają bowiem działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Zawarty w nich kwas elagowy wzmacnia ściany komórek, zapobiegając utracie przez nie wody, co spowalnia proces starzenia.



Jak wydobyć te nasionka? Wystarczy po przekrojeniu granatu, nad naczyniem stukać w niego energicznie łyżką. Ziarenka same wypadają :)

W moim przypadku, wprost do porannej owsianki (polecam!).


źródła: http://www.poradnikzdrowie.pl/, "100 gwarancji na długowieczność" Dr med, Roland Ballier; Susanne Wendel