O opryszczce kilka słów...

Nie wiem jak wiele z Was się boryka z opryszczką, ja od jakiś 5 lat co roku o tej samej porze (przełom sierpnia i września) mam nieproszonego gościa w postaci opryszczki, szczerze jej nie cierpię i jestem szczęśliwa, że nie uderzyła we mnie na własnym weselu... W związku tym, że właśnie u mnie gości i czytam o niej przy okazji tworzę ten wpis.

kobietasukcesu.pl





Podobno 80-90% populacji ma w sobie wirusa opryszczki jednak nie u wszystkich jest on aktywny i do tej pory nie wiadomo dlaczego tak się dzieje.
Jak przebiega opryszczka wargowa?

  • Najpierw skóra jest napięta, potem swędzi i piecze.
  • Na wardze pojawia się zaczerwienie, a następnie mała grudka. Wkrótce dochodzi do wysiewu wielu bolesnych pęcherzyków wypełnionych płynem surowiczym.
  • Po 6-10 dniach pęcherzyki pękają, tworząc bolesne nadżerki. Ponieważ w płynie surowiczym znajdują się wirusy, możliwość przeniesienia zakażenia (np. do oka, gdy najpierw dotniemy ręką opryszczki, a potem gałki ocznej) i zarażenia innych (np. w czasie pocałunku) jest na tym etapie największa.
  • Po mniej więcej tygodniu nadżerki zaczynają wysychać i goić się, tworząc łatwo pękające strupki. Jeśli zostawimy je w spokoju, odpadną bez śladu. Gdy będziemy zdrapywać strupki, może dojść do bakteryjnego zakażenia, co wydłuża czas leczenia i pozostawia blizny.
Wirus przenosi się drogą kropelkową i na prawdę łatwo się nim zarazić, na dziś dzień nie mam możliwości pozbyć się go całkowicie...


Wirus opryszczki uaktywnia się w momentach osłabienia odporności organizmu (choroby zakaźne, gorączkowe), ale także wtedy, gdy np. za bardzo się przegrzejemy na plaży czy w solarium albo zmarzniemy. U młodych ludzi opryszczka często daje o sobie znać z powodu stresu, m.in. egzaminacyjnego, a u kobiet nawroty mogą występować w czasie menstruacji.

Jak tylko poczujemy, że warga swędzi i piecze, natychmiast posmarujmy to miejsce maścią na bazie acyklowiru lub denotywiru.

Żeby zapobiec rozwojowi opryszczki unikaj jedzenia kwaśnych produktów, takich jak pomidory, cytrusy, napoje gazowane i wszystko, co zawiera w swoim składzie ocet winny. Miejsce dotknięte opryszczką nie może mieć kontaktu z niczym o odczynie kwasowym. Stosowanie się do tej reguły wraz z regularnym oczyszczaniem rany za pomocą alkoholu lub wody utlenionej, skróci czas trwania opryszczki nawet o połowę.

Arginina to białko, które jest kluczowe w tworzeniu nowych wirusów opryszczki. Na szczęście ma ona swojego przeciwnika – lizynę. Lizyna to białko, które w potwierdzony w badaniach sposób, leczy opryszczkę i zapobiega jej nawrotom. Dzieje się tak dlatego, ponieważ lizyna częściowo zastępuje argininę w komórkach, sprawiając, że stają się one dla wirusa bezużyteczne. Gdy wirus nie znajdzie w komórce wystarczającej ilości argininy, nie ma możliwości się replikować.

Najprostszym sposobem walki z opryszczką będzie więc przyjmowanie lizyny w dawce 1000-3000 mg (np. w postaci kapsułek, do kupienia tutaj) przez cały okres ataku opryszczki.

Lizynę znajdziesz również w mięsie i nabiale. Doskonałym wyborem będzie spożywanie sera, mleka lub jogurtu. Unikaj jednak produktów bogatych w argininie, takich jak orzechy, pełne ziarna i czekolada.


Domowe sposoby na opryszczkę:

Wypij kieliszek czerwonego wina do kolacji - to będzie pierwsze uderzenie w opryszczkę wargową. Badania opublikowane w piśmie "Antiviral Research" dowodzą, że picie czerwonego wina pomaga powstrzymać wnikanie opryszczki wargowej dzięki substancji o nazwie resweratrol. Najlepszy jest miejscowy kontakt wina z zakażonym miejscem.

Okłady z wykorzystaniem ziołowych naparów

Właściwości przeciwzapalne i powstrzymujące rozwój infekcji mają napary z:
-rumianku
-tymianku
-kory wierzbowej
-skrzypu polnego
W tym celu należy wacik zanurzyć w letnim naparze i przyłożyć do pęcherza. Można też przyłożyć torebkę wykorzystaną do zaparzania.


Leczenie wodą cynkową
Przyśpiesza proces gojenia. W tym celu należy rozpuścić 4 g siarczanu cynku w 100 ml przegotowanej zimnej wody. Zanurzyć w roztworze ściereczkę albo wacik i przykładać do wargi co 30-60 minut.


Kostka lodu

Gdy tylko poczujemy mrowienie zwiastujące pojawienie się opryszczki, warto do warg przyłożyć kostkę lodu zawiniętą w chusteczkę higieniczną.

Można wypróbować także miód, aloes, czosnek, cebula, pastę do zębów...  U mnie najbardziej sprawdził się miód.

Choć wirus opryszczki zadomawia się w organizmie zwykle na zawsze, możesz zmniejszyć częstotliwość odnawiania się dolegliwości. Zadbaj o siebie – stosuj zbilansowaną dietę, bądź aktywna fizycznie, zażywaj tyle snu, ile potrzebujesz, troszcz się o cerę, okolice warg i same usta stosując kremy i pomadki ochronne i przeciwdziałaj osłabieniu odporności. Jedynym skutecznym lekarstwem na wirus opryszczki jest wzmocnienie układu odpornościowego, by był w stanie szybko reagować i trzymać wirus w szachu.  Nasze menu powinno być bogate w produkty, zwierające witaminę C, a więc regularnie jedzmy cytrusy, kiwi, czarne porzeczki, aronię, rokitnika czy paprykę. Kolejna ważna substancja to cynk, znajdziemy go w takich produktach, jak mięso drobiowe, ryby, ostrygi, jaja, ziarna zbóż, pestki dyni i chude mleko.

źródła: http://www.poradnikzdrowie.pl, http://kobieta.onet.pl/,
 http://jejswiat.pl/, http://www.ochoroba.pl/,http://www.menshealth.pl/