Perz, pokrzywa, mlecz czyli chwasty, które leczą!


Uciążliwość i największy wróg ogrodników. Należy je wyrywać i niszczyć. O czym mowa? Oczywiście o chwastach. Wydają się być bezużyteczne - warto jednak się nim bliżej przyjrzeć, ponieważ właśnie z ich pomocą można wyleczyć liczne dolegliwości.



Perz właściwy


To jeden z najbardziej rozpowszechniony chwast w naszym kraju. Mało kto jednak wie, że zawiera ona wiele cennych substancji. Znajdziemy w nim polisacharydy, związki śluzowe (np. mannitol, inozytol), kwasy organiczne (np. kwas ferulowy), glikozyd, glikowanilina, pektyny, substancje bakteriobójcze, sole mineralne, krzemionkę, potas, żelazo, witaminy A, B, C i nieduże ilości olejku eterycznego. 

W celach leczniczych wykorzystywane są przede wszystkim kłącza (ale też nasiona i korzenie). Zbierane są wczesną wiosną lub jesienią.

Właściwości zdrowotne wyciągów:
  • moczopędne,
  • przeciwmiażdżycowe,
  • odtruwające,
  • regulujące przemianę materii,
  • ochronne dla wątroby,
  • żółciopędne,
  • przeciwgrzybiczne,
  • obniża cholesterol
  • regeneruje stawy,
  • uszczelnia naczynia krwionośne
Perz możemy spożywać w formie wywaru, naparu, a nawet przygotować na jego bazie piwo.

Pokrzywa zwyczajna


Liście mają dużą ilość cennych barwników roślinnych (m. in. chlorofil, ksantofil, beta-karoten), składniki mineralne takie jak potas, wapń, krzem,magnez, fosfor, jod, siarka, sód, żelazo, miedź, bor, mangan, tytan, nikiel. Witaminy z grupy B, K, C (2,5 raza więcej niż cytryna). Poza tym znajdziemy w nich flawonoidy, garbniki, aminy, kwasy organiczne i substancje wzmacniające odporność organizmu na infekcje. Dodatkowo korzenie są bogate w kwas krzemowy, polisacharydy, sterole, lipidy, lecytynę, lignany i sole mineralne.


Właściwości zdrowotne wyciągów:

  • działa przeciwstarzeniowo zawiera dużo antyoksydantów,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • leczy anemię,
  • poprawia trawienie,
  • oczyszcza organizm,
  • usuwa nadmiar wody z organizmu, 
  • leczy choroby reumatyczne,
  • korzystnie wpływa na stan cery
Z pokrzyw można sporządzać soki, napary, a nawet sałatki. Możemy z niej wykonywać także płukani do włosów. 


Mniszek lekarski (popularnie błędnie zwany Mleczem)


Wiosną liczne miejsca stają się zielono-żółte za sprawą bardzo pospolitej rośliny, którą potocznie wiele osób nazywa mleczem. Jednak to nie mlecz, a mniszek pospolity (zwany tez lekarskim).

Jadalne są zarówno kwiaty mniszka jak i jego liście, a nawet korzenie.

Zawiera bardzo dużo witaminy A, a także witaminy B, C, D, oraz wapń i potas. 


Właściwości zdrowotne wyciągów:
  • oczyszcza organizm, 
  • oczyszcza wątrobę,
  • pobudza trawienie, 
  • zapobiega kamicy nerkowej, 
  • stabilizuje poziom cukru we krwi, 
  • obniża cholesterol,
  • jest moczopędny więc zmniejsza obrzęki.

Z surowych liści mniszka można robić sałatki, albo przygotować jak szpinak. Z kwiatostanów można parzyć herbatę, robić lemoniadę z miodem, syrop na przeziębienie, a nawet wino. Białe mleczko ułatwia gojenie, można nim smarować kurzajki.

Co ciekawe i ważne:

Rezultaty badań na Wydziale Chemii i Biochemii Uniwersytetu Windsor w Kanadzie dają nową nadzieję wszystkim cierpiącym na raka. Wynika z nich, iż korzeń mniszka zabija komórki rakowe, a przy tym nie ma negatywnego wpływu na inne komórki organizmu.

Badanie wykryło, że herbata z mniszka wpływa na komórki rakowe w taki sposób, że rozpadają się w ciągu 48 godzin, a zdrowe pozostają w całości. Stałe stosowanie korzenia mniszka może zniszczyć większość komórek rakowych. Badania mają być kontynuowane.


Pamiętajcie, że przed stosowaniem ziół w celach leczniczych musicie je bardzo dobrze poznać i koniecznie zapoznać się z przeciwwskazaniami do ich stosowania!




źródła: Naturalne Terapie, "Domowe Kuracje od A do Z" http://www.era-zdrowia.pl, www.ekokalendarz.pl

Komentarze