Cała prawda o ksylitolu!


Ksylitol potocznie zwany cukrem brzozowym coraz częściej gości na naszych stołach. Warto poznać jego właściwości - zalety i wady!


Opracowano trzy różne metody pozyskiwania ksylitolu. Tradycyjna, fińska metoda wykorzystuje hydrolizę drewna brzozowego w stężonym kwasie. Amerykańska metoda, jako substrat wykorzystuje kwas glukonowy. Niedawno pojawił się ksylitol, który pozyskiwany jest z łuszczyn kukurydzy.


Zalety:
  • ma o 40% mniej kalorii niż cukier stołowy, pomocny przy chęci utraty zbędnych kilogramów
  • posiada o 75 % mniej węglowodanów od sacharozy
  • ma niski indeks glikemiczny, IG: 7
  • jest równie słodki jak "zwykły" cukier
  • działa bakteriobójczo,
  • poprawia odporność organizmu
  • przeciwdziała próchnicy i innym chorobom jamy ustnej
  • ponieważ do wchłaniania ksylitolu komórki nie wykorzystują insuliny, zatem nadaje się dla
  • cukrzyków
  • wspomaga wchłanianie wapnia w organizmie
  • powoli podnosi wartość glukozy we krwi
  • ogranicza rozwój grzybicy i drożdżaków
Wady:
  • może byś źle tolerowany przez organizm (powodować wzdęcia i biegunki)
  • do diety trzeba go wprowadzać sukcesywnie, jednak organizm dość szybko się do niego przyzwyczaja
  • zaleca się stosowanie nie więcej niż 2-3 łyżeczek (szczególnie na samym początku)
  • ksylitol jest niewskazany dla osób z uszkodzonymi nerkami 
  • ksylitol jest wyjątkowo niebezpieczny dla psów 



Ksylitol jest ciekawą i zdrową alternatywą dla zwykłego cukru. Cukier stołowy źle wpływa na nasz organizm, a dodatkowo łatwo się od niego uzależnić. Jest na trzecim miejscu rankingu uzależniających substancji zaraz po alkoholu i nikotynie. Zdecydowanie warto ograniczyć go w naszej diecie. 

Komentarze