Co jecie najczęściej na śniadanie? Ja ostatnio zajadam płatki zbożowe z moimi ulubionymi dodatkami. I powiem Wam, że nie dość że mi smakują, to mi służą.Czuje się po takim posiłku najedzona ale nie przejedzona. Płatki zbożowe dostarczają dużo substancji odżywczych, przyśpieszają metabolizm...
Sklepowe musli, te z czekoladą, egzotyczne etc - mogą mieć nawet tyle cukru, co porządny deser! Najlepszym rozwiązaniem jest skomponowanie własnej mieszanki. Co zawiera moja mieszanka?
Płatki orkiszowe
W płatkach orkiszowych znajdziemy węglowodany, składniki mineralne i tłuszcze, białko, błonnik, żelazo, wapń, a także witamin z grupy B i PP. Płatki orkiszowe korzystnie wpływają na włosy i paznokcie, szczególnie dzięki zawartych w nich witaminom z grupy B. Regularne jadanie tych płatków poprawia funkcjonowanie narządów w organizmie człowieka. Płatki orkiszowe obniżają też cholesterol we krwi. Płatki orkiszowe posiadają rodanid, substancję biologicznie czynną, będącą naturalnym antybiotykiem, który występuje w kobiecym mleku, krwi i ślinie.
Płatki owsiane
Płatki jaglane
Mieszam powyższe płatki w stosunku 1:1 (oczywiście raz na jakiś czas kupuje i mieszam, nie robię tego codziennie). Płatki gotuję z mlekiem ok minuty (jeżeli nie lubicie mleka możecie łączyć je z wodą). Do płatków dodaję żurawinę, nasionka CHIA, migdały w płatkach i okazyjnie jakieś owoce jak banany czy kiwi jak poniżej.
Pamiętajcie, żeby nie wybierać form błyskawicznych płatków ponieważ mają one najmniej wartości odżywczych. Stawiajcie na płatki zwykła, naturalne, pełnoziarniste.
źródła: http://party.pl/,porady/dom/kuchnia, http://www.poradnikzdrowie.pl, http://kobieta.onet.pl, http://bonavita.pl
Komentarze
Prześlij komentarz